Lühike ülevaade Hõimulõimede muusikalisest tegevusest: Spotify ja sugridisko

Käes on oktoober, hõimukuu. See on võib-olla isegi püha aeg, mil hõimurahvad Eestis (aga ka mujal) saavad tulla oma kookonist välja ning sirutada oma imeilusad etnomustrilised tiivad. Kuigi Eesti riik on olnud õilis ning andnud meile isegi oma lipupäeva (hõimupäev, oktoobri kolmas laupäev) ei tohiks see ealeski saada ainsaks ajaks soome-ugri rahvaste elus, mil oma kauneid tiibu teistele imetlemiseks ja endale nautimiseks näidata. See peab olema  –  ja tegelikult ju ongi  –  auasi, mida uhkusega enesega kaasas kanda, vaatamata sellest, mis kuu parasjagu on. Me ei ole museaalid. Me oleme päris inimesed oma ilus ja valus, sügava ajalooga kaunid rahvad. 

Ehk on Hõimulõimede jälgijad märganud, et meie nime all on läbi viidud kaks suuremat muusikalist projekti. Tänane kirjatükk neist kõnelebki.

Kevade paiku pakkusin ühel Hõimulõimede koosolekul välja teha meile omaenda Spotify konto. Plaan oli valmis meisterdada esitusloendid, milles kõlavad muusikapalad oleksid soome-ugri autoritelt ja kõlaksid soome-ugri keeltes. Pidasin seda vajalikuks seetõttu, et muusika on üks olulisemaid osi meie kultuuripärandist. Muusikasse on peidetud soome-ugri kogukondade identiteet, ajalugu, sotsiaalsed positsioonid ja traditsioonid. Omakeelsed laulud aga toetavad nii keele kasutamist kui ka keele säilitamist. 

Spotify arendamine liikus edasi vaevaliselt, aga ta liikus. Ja see oligi oluline. Juba eos teadsin, et teps mitte kõik artistid ei ole oma muusikat Spotify platvormil avalikuks teinud ning seetõttu jõudsimegi vahest kõige kurvastavama tupikuni: mida teha, kui muusika lihtsalt pole kättesaadav? Jõudsin otsusele, et kui ühe üldise žanri esitusloendis on kasvõi üks laul, võib juba tegelikult rahul olla. Spotify esitusloendid on seni saanud head tagasisidet ning ka muusikasoovitusi. Olulisim murekoht, mida meiega jagati ning millest me ka teadlikud olime, saab ilmselt järgmise aasta jooksul ka vastuse  –  me teeme esitusloendid ka Youtube’is. Nagu võite arvata, on Youtube’il tasuta platvormina palju eeliseid ning üheks neist on see, mis Spotify puhul meid tupikusse ajas  –  avaldatud muusika rohkus. Seega võib loota, et sealsed esitusloendid hoopis rikkamad ja värvikirevamad tulevad. On, mida oodata!

Hõimulõimede Spotify esitusloendite TOP3.
Kuvatõmmis Spotifyst.

Kui alguses olid Hõimulõimede Spotify kontol žanride järgi kategoriseeritud esitusloendid, siis hiljem lisandusid Bogáta üleskutsel ka keelepõhised esitusloendid. See annab võimaluse tutvuda kindla keelega ning ehk isegi hiljem võrrelda, kuhu suunda on liikumas näiteks mari muusika, kuhu aga udmurdi. Hetkel on meil Spotifys 21 avalikku esitusloendit, 55 jälgijat. Populaarseimad (jälgitumad) on folk, raskemuusika ja instrumentaalmuusika esitusloendid. Töö aga veel jätkub, sest vaatamata algsele skeemile esitusloendite loomisel on vaja teha väikest ühtlustamist. See võib tähendada ka seda, et žanripõhiseid esitusloendeid tuleb juurde, olenevalt sellest, kas neid oleks laulude eristamiseks vaja. Samuti jääb alles igipõline ülesanne lisada uute artistide ja muusikapalade avaldamisel neid ka meie esitusloendeisse. Loodame, et saame tulevikus veel palju uut ja värsket hõimurahvaste muusikat nautida. 

Järgmine samm oli samuti muusikaga seotud: soome-ugri disko. Idee ei olnud originaalne, see on traditsiooniline osa soome-ugri tudengite konverentsist IFUSCO, mida sain 2023. aastal esimest korda ise ka kogeda. Sealne muusika polnud aga 100% soome-ugri, mistõttu võib meie diskot veidike erilisemaks pidada. Ning seda see sündmus kindlasti ka oli. 

Sündmust korraldades jõudsin kohe kahe reeglini, millest ma poleks ealeski lahti tahtnud öelda, sest need olid põhimõttelise tähtsusega. Üks neist, nagu juba mainitud, soome-ugri keeltes muusika, teine aga vanusepiirang. Tahtsin, et vanusepiirangut ei oleks ning kutsutud ja oodatud oleks inimesed igast vanusegrupist, kuna see sündmus pidi tähistama generatsioonideülest kokkukuulumist ning koosnautimist. Minu rõõmuks ta seda oligi  –  koha peal oli meie liige Merit koos oma viie kuu vanuse Arnoga kui ka ilmselt peo vanim osaleja, 76-aastane Tõnu Seilenthal. Hea meel oli peale hõimulõimlaste seltskonna näha diskol ka muid noori, kes soome-ugri teemadega ühel või teisel moel seotud on, nende seas siinsete hõimurahvaste esindajate järeltulijad, Tartu Ülikooli tudengid mitmetelt erialadelt kui ka sõbrad. Suutsime kohale meelitada ka teiste kultuuride esindajaid. Ma arvan, et selline kirju seltskond ongi täpselt see, mida üks õige soome-ugri disko vajab.

5-kuune Arno hõimulõimlase Meriti süles, müra summutavad kõrvaklapid peas.
Foto: Tõnu Seilenthal

Peol mängisid neli DJ-d, kellest kõik ka Hõimulõimede liikmed on: Proto-Uralic Unicorn, Anti:vist, Soome sorts ja mertǖder. Proto-Uralic Unicorn võttis enda kanda õhtu esimese ja viimase ploki, mille vastavad funktsioonid olid inimeste tantsuplatsile tõmbamine ja lõpuks sealt ka ära saatmine. DJ Anti:vist rõõmustas kõiki folkmuusikaga, nende seas energilised mari ning ungari tantsulood, regivärsid ja uuem rahvamuusika. mertǖderi missioon oli täita tantsusaal vanade klassikute ning moodsate, uuenduslike viisidega. Soome sorts pakkus juba kangemat kraami  –  see oli kindlasti disko tipphetk, mil ruum oli täis sõgedaid tantsulisi, kes oleks vist tahtnud kauemakski jääda. 

Kui disko sai läbi, oli rahvas positiivselt ülemeelik ning täis armastust üksteise, iseenda, muusika vastu  –  enne piduliste lahkumist sain veel nii mitmegi kallistuse ja põsemusi osaliseks. Kõlama jäi soov: “Te peate seda kordama! Tehke seda kasvõi iga kuu!” See andis kinnitust, et sellised kokkusaamised on üliolulised. Kuigi meie esmakordne soome-ugri disko toimus mitmete asjade kokkulangevusel (aga ka esmakordse toimumise tõttu) hõimukuul, siis tuleb seda kindlasti korrata ka hõimukuu välisel ajal. Nagu öeldud, soome-ugrilaseks olemine on auasi aastaringselt. Ma loodan, et meie Spotify esitusloendid aitavad kaasa sellele, et noored julgevad kuulata muusikat oma emade-isade keeltes ning see kuuluks nende igapäevarepertuaari. Samuti loodan, et soome-ugri disko saab tulevikus korratud, siis juba suurema eelarve ning laiema haardega. Olete kõik oodatud!

Soovin kogu oma ihu ja hingega tänada hõimulõimlasi minu ideede toetamise ning realiseerimise eest. Ma ei oleks üksinda seda ealeski teha suutnud. Tänan ka teid, armsad hõimlased. Te olete suutnud Eestis luua nõnda kokkuhoidva ja armastava kogukonna, kus on oma koht igal soome-ugri rahvusel, igal soome-ugri keelel. Aitäh, et olete aktiivsed, et annate meile energiat oma tantsudega, et laulate koos meiega, et kannate oma kauneid rahvarõivaid ning tutvustate endid ka neile, kes teist veel vähe teavad. 

Britt-Kathleen Mere
hõimulõimlane ja hõimlane